Stel je voor, kronkelende bergpassen en panoramische uitzichten: Zwitserland is een droom voor elke roadtripper. Maar voordat je gas geeft, moet je wel even wat regelen: het Zwitserse vignet. Dit plakbriefje is jouw toegangsbewijs tot de autosnelwegen en het niet hebben ervan kan je duur komen te staan. Laten we eens kijken hoe je zo’n vignet kopen en wat er allemaal bij komt kijken.

De Zwitserse overheid verplicht iedereen die de nationale snelwegen gebruikt om een vignet te hebben. Het is een soort wegenbelasting waarmee je het onderhoud van de wegen mede financiert. Je koopt het vignet voor een heel jaar, dus ook als je maar één dagje door Zwitserland rijdt, ontkom je er niet aan.

Verschillende soorten vignetten en hun kosten

Wat kost een vignet voor Zwitserland? Nou, dat is eigenlijk vrij simpel. Er is maar één type vignet en dat kost €40,-. Dit is een jaarvignet en is dus geldig van 1 december tot 31 januari het jaar erop. Dagvignetten bestaan niet in Zwitserland; je koopt dus voor een heel jaar toegang tot de snelwegen, ongeacht hoe lang je verblijf is.

Een belangrijke tip: koop je vignet niet aan de grens. Dat kan namelijk duurder uitvallen door ongunstige wisselkoersen of omdat er alleen met contant geld betaald kan worden. Beter is het om je vignet vooraf online te bestellen.

Aan de slag met je vignet: instructies voor gebruik

Heb je je vignet binnen, dan moet je deze op de juiste manier op je voertuig aanbrengen. Je plakt het vignet aan de binnenkant van de voorruit. Zorg ervoor dat hij goed zichtbaar is en niet achter donkere zonwerende strips of andere stickers zit. Het vignet is zelfklevend en ontworpen om maar één keer gebruikt te worden, dus wees zorgvuldig met plakken.

Motorrijders opgelet: het vignet moet op een goed zichtbare plek op een vast onderdeel van de motor geplakt worden. En als je met een aanhangwagen of caravan rijdt, heb je twee vignetten nodig: één voor het trekkende voertuig en één voor de aanhanger.

Boetes vermijden: wat gebeurt er als je geen vignet hebt?

Rijden zonder geldig vignet in Zwitserland? Geen goed idee. De boetes kunnen oplopen tot wel 200 Zwitserse franken en da’s best een smak geld. Bovendien wordt er regelmatig gecontroleerd, dus de kans dat je ermee wegkomt is klein.

Nog een weetje: eenmaal gebruikt kun je het vignet niet overzetten op een ander voertuig of opnieuw gebruiken. Het is echt bedoeld voor één voertuig en één periode.

Tips en tricks voor een zorgeloze reis door zwitserland

Zwitserland is meer dan alleen snelwegen. Vergeet niet om ook de lokale verkeersregels te checken voordat je vertrekt. Zorg bijvoorbeeld dat je altijd een gevarendriehoek bij je hebt en check of er winterbanden vereist zijn als je tijdens het koude seizoen gaat rijden.

En dan nog dit: vergeet niet te genieten van de reis zelf! Zwitserland staat bekend om zijn prachtige natuur en adembenemende uitzichten, dus maak genoeg stops om hiervan te genieten. Veilige reis en veel plezier in Zwitserland!